My photo
Rawang, Malaysia
“Travel helps reset your current path for a bit, reminds you that life is bigger than what you've been seeing everyday, and makes your problems small compared to it."

Sunday, June 26, 2011

I'm gonna miss you all.

Offered to become a teacher for two months really is a great opportunity, at least for me. What's more, it is in IIUM PJ- my garden of knowledge and virtue. Have been assigned to take care of 21 kids of 3-years-old makes me feel honored. It is not an easy job. This is when they learn from our actions and words. Scolding them without reasoning only give them the wrong signal. Well yes, Urban and Regional Planning has nothing to do with teaching and kids development. But somehow, being the eldest in the family, and the 5th grandchildren of 30 really helps a lot. 

Sadly, I have to quit earlier. As early as this Thursday. Not because I hate the job. Or tired of taking care other people's children. The kids are adorable. I cannot simply quit on them. But simply because of my brother's wedding. Well, the wedding was originally planned after raya, but then the whole family decided to change the date to the mid of July. Yeah, do the math. It's only 3 weeks left. It's gonna be 3 hectic weeks~

Dear jewels,  4 weeks really is a short time. But it is also a sweet memorable one. You won't probably remember me in the near future. But I'll be missing you all. My prayers are with you. Always! Semoga setiap daripada kamu menjadi anak-anak yang soleh dan solehah. Insya Allah.















Somehow, I believe I'm ready to be a mom. eheh~ :P

Pengantin baru!

"Di antara tanda-tanda kebesaran-Nya ia menjadikan untuk kamu pasangan dari jenis kamu sendiri untuk kamu tinggal tenteram di sampingnya dan dijadikan di antara kamu kasih sayang dan belas kasihan. Semuanya itu menjadi tanda-tanda bagi orang-orang yang berfikir." (ar-Ruum: 21)

Tahniah untuk adik lelaki aku, Itan yang melangsungkan perkahwinan 11 Jun lepas, seraya melangkah sebanyak 2 bendul haha. Aku masih memikir-mikir hadiah apa yang kau boleh 'bayar' kat aku dan Angah :P. Untuk adik ipar aku, Izzah Izzati Hamzah, selamat datang ke keluarga Encik Adnan :D.

Majlis belah perempuan berlangsung dengan sangat meriah di Temerloh, Pahang. Untuk belah laki pulak, akan diadakan pertengahan Julai ini. Beberapa gambar untuk tatapan korang semua. (Setuju tak, adik aku nampak lebih macam 'abang' aku? haha~)












Semoga berkekalan bahagia di bawah rahmat Yang Esa sampai ke syurga. Perkahwinan bukan untuk suka-suka. Bukan juga bukan sekadar memenuhi tembolok nafsu. Ia penuh dengan tanggungjawab, dan beringatlah. Kita semua akan ditanya tentang tanggungjawab kita di sana nanti. Semoga setiap langkah diiringi zikrullah. Semoga setiap masalah diiringi hikmah. Selamat pengantin baru :)

p/s: all photos are courtesy of Mohd Syauqi Zakaria


Sunday, June 19, 2011

Graduasi

Istiadat Konvokesyen UiTM ke-74

Bulan lepas, adik aku Angah selamat bergraduasi. Akhirnya. Selamat bergraduasi, Angah. Teruskan belajar, mana tahu kau lebih cemerlang daripada aku lepas ni. 

Untuk pengetahuan umum, konvokesyen aku bulan 10 ni. Dan ini senarai pendek apa yang aku prefer sempena hari bersejarah aku tu. Ahhahaha.
  1. Teddy bear. Tapi hanya jika teddy bear tersebut bersaiz lebih besar daripada budak umur setahun. Kalau kecik, tak payah la susah-susah beli. (Sila jangan libatkan umur aku dalam hal ini. sekian~ :P)
  2. Coklat hitam atau dark coklat. The bitter, the better. Tapi tak perlu la beli sampai 85% dark. Kelat-kelat muka aku nak menghabiskannya nanti.
  3. Buku. Aku prefer yang ni berbanding yang lain. Tak perlu susah-susah cari novel apa paling top, sebab aku tak nak novel pun. Buku ilmiah, agama, atau kehidupan shall be good enough.
Tak perlu jambangan bunga (kecuali Idah Nor yang dah janji nak bagi flower bouquet paling besar dijual pada hari kejadian :P) . Sebab aku tau, aku takkan simpan bila dah layu nanti. Tapi kalau korang nak jugak belikan bunga, bagila sekali dengan pasu. Boleh simpan lebih lama :)

Apa-apa pun, doa koranglah yang paling penting. Itu yang paling aku nak. Tolong doakan aku.
Kerana bila kau mendoakan orang lain, kau juga mendoakan untuk diri sendiri.

Saturday, June 18, 2011

Berdiri lebih baik.

Kalau korang dari kalangan captive riders, dah tentu-tentu korang bergerak menggunakan pengangkutan awam. Tapi rasanya di Kuala Lumpur, ramai je choice riders yang gunakan public transport untuk mengelakkan traffic jam, dengan syarat rumah dan pejabat dekat dan mudah untuk gunakan public transport.

Aku ada lesen kereta, cuma keretanya lah yang takde. Kalau mak tak guna kereta, barulah aku boleh memandu sendiri ke mana-mana. Kalau tak, naik public je la jawabnya. Kalau korang selalu naik public, terutama KTM Komuter, korang akan tau betapa sesaknya setiap coach terutama waktu puncak dan cuti sekolah. Pernah aku kena naik train yang ke 3 sebab 2 train sebelumnya penuh sesak. Tak boleh nak sumbat langsung. Belum ambil kira manusia yang suka tolak menolak lagi.

Satu habit aku bila naik public transport ialah aku lebih suka berdiri. Sebabnya, kalau aku duduk aku dah malas nak bangun. Dan kalau aku nampak ada orang yang lebih memerlukan tempat duduk masuk, aku akan rasa sangat bersalah, tapi sangat malas untuk bangun. Dada aku akan berdebar-debar sambil mata melilau tengok orang-orang yang duduk di sekitar orang tadi. Sehinggalah ada orang lain yang akan bangun dan beri tempat duduk kepada orang tadi, baru aku rasa lega. Ya, ada kesengalan sedikit di situ. Tapi ini hanya berlaku kalau orang tu jauh daripada aku. Kalau dekat or depan mata, memang aku terus bangun. Aku taklah sekejam atau sesengal mana.

Kadang-kadang untuk mengelakkan rasa bersalah yang melampau itu, kalau aku naik komuter dari Rawang, aku akan tidur. Perjalanan Rawang-Kuala Lumpur ambil masa 45 minit. Cukup untuk mimpi pun. Bila tidur, tak nampak lah siapa yang masuk. Bila tak nampak, kurang lah rasa bersalah aku. 

Tapi kalau aku naik dari stesen lain, atau naik LRT, aku lebih rela berdiri daripada berebut tempat duduk. Biarlah orang lain yang berebut. Sebabnya korang dah tau. Aku takkan rasa bersalah bila ada orang yang lebih memerlukan masuk ke dalam train. Dan aku boleh mengutuk orang-orang yang duduk sebab buat bodoh dan tak bagi tempat dorang, macamlah dorang sakit tenat. 

Aku rasa, itu cara terbaik untuk mengubat penyakit malas tak bertempat aku tu. Ya, berdiri lebih baik. Tak payah duduk langsung. Berdiri jek. Sambil berdiri, kadang-kadang aku suka uji tahap keseimbangan diri sendiri dengan tak pegang apa-apa. Berdiri tegak dan jangan jatuh. Ia menyeronokkan, silalah cuba haha.

Mengajak dan mengajar adik-adik berdiri dalam LRT :)

Sebetulnya banyak yang boleh dilihat. Manusia yang pelbagai. Ragam yang berbagai. Jangan sekadar melihat. Belajarlah.

My ayah my hero

Ayah and me, one month old.

This is my father. His name is Adnan Ahmad. We call him, 'ayah'. He is one year older than emak. A loving husband to emak, a great father to 7 of us! There are so much that I learn from him. His patience is one of them. I believe I inherit most of his features than emak. I think our face, our hair, our silence, our jokes, our 'sawo matang' skin color, are almost the same. Hehe..

He was a great cook. He used to make his own recipes and yes, we the first-gen were the 'victims' to taste all those new recipes. But they were delicious though. I love them, and kinda miss them. You should try. Seriously.

He likes to make jokes, which orang utara said, 'lawak kerin'. I still remember when I was in primary school he scold us for being pelupa in an early age. He said (with a serious face),
"Macamana hangpa kecik-kecik dah jadi pelupa? Ayah sampai sekarang dok ingat lagi hari ayah lahir. Masa tu suma gelap. Tiba-tiba ayah rasa ada orang tarik. Ayah nampak ada cahaya, pastu ayah bukak mata. Nampak la tokwan ngan opah hangpa..."
And the laugh burst. :D

Mind you, he is the coolest father in the world. As cool as cucumber. When I first encountered heartbreak (and it was only last year. yes, i was 24 already), he gave what every father would give- a peace of mind. Unlike emak who were act protectively,  he was more fair and square. Never once he blamed mr ex nor me. Well I guess, a Martians knows another Martians better, aite? Tell you what, during the first week of the heartbreak, he came into my room every night just to check if I was okay or not. I felt like a little girl again. Somehow, it was a nice feeling to have. (yes, mr ex. you are lucky~)

My pray for you ayah, may Allah bless you, and our family with His rahmah, sakinah and mawaddah. 

Eid Fitr 2009
























He's my father. Simply my hero. My own superhero. 
Love you so much ayah!

Friday, June 10, 2011

Mencari kata

Pernah tak...


Di saat kau mempunyai banyak perkara untuk diluahkan, kau simply kehilangan kata-kata. 
Di saat kau mempunyai banyak kisah untuk dikongsikan, kau tak tahu nak mula dari mana. 
Di saat kau mempunyai banyak khabar untuk diberitakan, hati berbicara namun lidah kelu tangan membeku.


Oh, aku benci saat ini. :|

Gambar tiada kena mengena dengan tajuk. Sekian.

ㅋㅋㅋ

Daisypath Friendship tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...