My photo
Rawang, Malaysia
“Travel helps reset your current path for a bit, reminds you that life is bigger than what you've been seeing everyday, and makes your problems small compared to it."

Thursday, February 23, 2012

Berikan Aku Satu Nasihat


Assalamualaikum.

Lama gila tak menulis. Entah kerana sibuk. Entah kerana malas.

Untuk yang mungkin tak tahu, alhamdulillah aku dah pun masuk alam kerjaya. Tak jauh mana, kat Bukit Mertajam je...Tempat kerja okay, kawan-kawan baru okay, boss pun okay...even rumah pun company provide, so far syukur sangat la.

Cuma haritu tiba-tiba rasa stress. Tak tahu kenapa...Banyak sangat dapat undangan kawen kot? Stress diri sendiri still single hehe...So, aku update status facebook,

"berikan aku satu nasihat."

Mulanya tak banyak nasihat yang membina. So aku pm/inbox sorang sahabat yang aku tau kerap post nasihat dalam facebook nya...

"xxxx, berikan aku satu nasihat."

Lalu dijawabnya sejam kemudian,

"bacalah bismillah, minta Allah ajarkanmu satu ayat Quran satu hari, bukalah quran dengan gerak hatimu, tidak kira mana ia terbuka atau ayat mana ia terpapar, bacalah ia, selami terjemahnya, dan fahami tafsirnya. Cubalah...kerna aku dah cuba, its not by chance somehwoh you open that page or read that verse...its Allah that wants goodness for you...memang bergetar dan takut aku bila mencubanya."

Sejujurnya? Aku langsung tak terus ikut nasihat dia. Ntah pape, mintak nasihat tapi biar macam tu je bila dah dapat. Sampai lah semalam masa tengah usha-usha facebook Brotherhood Arts, aku jumpa Quotes of the Day yang menarik ni:


Bukannya tak tahu, bukannya tak pernah ada orang beritahu. Tapi aku yang lemah ni terkadang lalai dan leka. Terus teringat nasihat yang aku sendiri minta. Aku yang stress, aku yang down, bila ditunjukkan jalan keluar, menyombong diri pula?

Dan selepas maghrib, aku mula membaca. Ayat-ayat suci al-Quran dengan maknanya. Surah yang aku baca, Al-Muzzammil. Tarjimnya seperti ini;

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih.
(1) Wahai orang yang berselimut.
(2) Bangunlah di malam hari, kecuali sedikit.
(3) Seperduanya atau kurangilah daripadanya sedikit.
(4) Atau tambah daripadanya, dan bacalah al-Quran dengan perlahan-lahan.
(5) Sesungguhnya Kami hendak menurunkan kepada engkau perkataan yang berat.
(6) Sesungguhnya bangun malam itu adalah lebih mantap dan bacaan lebih berkesan.
(7) Sesungguhnya bagi engkau pada siang hari adalah urusan-urusan yang panjang.
(8) Dan sebutlah nama Tuhan engkau dan tunduklah kepadanya sebenar-benar tunduk.
(9) Tuhan dari masyrik dan maghrib, tiada Tuhan melainkan Dia; maka ambillah Dia jadi pelindung.
(10) Dan bersabarlah engkau atas apa yang mereka katakan itu dan hijrahlah dari mereka dengan hijrah yang indah.
(11) Dan biarkanlah Aku bertindak terhadap orang-orang yang mendustakan itu, yang mempunyai kemewahan, dan berilah mereka tangguh sejenak.
(12) Sesungguhnya di sisi Kami ada belenggu-belenggu yang berat dan neraka yang bernyala-nyala.
(13) Dan makanan yang mempunyai sekangan dan azab yang pedih.
(14) Pada hari, yang akan bergoncang bumi dan gunung-gunung dan jadilah gunung-gunung itu tumpukan pasir yang berterbangan.
(15) Sesungguhnya telah Kami utus kepada kamu seorang Rasul; yang akan jadi saksi terhadap kamu, sebagaimana telah Kami utus kepada Fir’aun seorang Rasul.
(16) Maka mendurhakalah Fir’aun terhadap Rasul itu; maka Kami siksalah dia dengan siksaan yang ngeri.
(17) Maka betapakah kamu akan dapat memelihara diri jika kamu kafir, pada hari yang menyebabkan anak-anak pun akan tumbuh uban.
(18) Langit pun jadi pecah belah di hari itu; adalah janji Allah pasti berlaku.
(19) Ini adalah suatu peringatan; maka barangsiapa yang mau, niscaya ditempuhnyalah jalan kepada Tuhannya.
(20) Sesungguhnya Tuhan engkau mengetahui bahwasanya engkau berdiri hampir dari dua pertiga malam dan seperdua malam dan sepertiganya dan satu segolongan dari orang-orang yang bersama engkau. Dan Allah menentukan ukuran malam dan siang; Tuhan telah tahu bahwa kamu sekali-kali tidak akan dapat memperhitungkannya. Maka diberiNya taubatlah atas kamu. Sebab itu bacalah mana yang mudah dari al-Quran. Tuhan telah tahu bahwa akan ada di antara kamu yang sakit. Dan yang lain-lain mengembara di muka bumi karena mengharapkan kurnia dari Allah, dan yang lain-lain berperang pada jalan Allah; maka bacalah mana yang mudah daripadanya dan dirikanlah sembahyang dan berikanlah zakat dan beri pinjamlah Allah, pinjaman yang baik. Dan apa jua pun yang kamu dahulukan untuk dirimu dari kebajikan, akan kamu perdapat dia di sisi Allah, dia adalah baik dan sebesar-besar ganjara. Dan mohonlah ampun kepada Allah; sesungguhnya Allah adalah Maha Pengampun, Maha Penyayang.



Untuk penjelasan lebih tafsir surah ini, boleh juga rujuk di sini

Apa yang aku sedar, memang dah lama aku tak paksa diri untuk bangun malam. Sudah lama tidak mengadu bersungguh-sungguh padaNya. Sudah lama tidak mengisi jiwa yang lelah dan kontang. Rasa malu sendiri bila meminta-minta nasihat, bila diberi tak diendahkan pula kata-kata hikmat. 

Quran itu sememangnya panduan untuk kita hingga akhir zaman. Aku rasa stress dan lemah, ubatnya ada ditulis dalam al-Furqan. Bukankah solat malam itu satu latihan untuk kerohanian?

Jantung hati yang kosong dan lemah, bangun malam itulah pengubat. Mengapa perlu susah hati, bila Allah itu sangat dekat. Berbicaralah denganNya di dalam setiap rakaat solat. Dan akan Dia berbicara denganmu dalam setiap helaian al-Kitab.

Sahabat, jangan berhenti daripada menasihat!


ㅋㅋㅋ

Daisypath Friendship tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...